Lapponensis

Lapponensis is de naam van het indrukwekkende project van Michiel Brouwer uit 2012. Het gaat over de invloed van de Zweedse rassenbiologie op de Sami-bevolking van Noord Europa.

Dit bericht is geplaatst op 05-11-2020

De toepassing van de rassensbiologie in Zweden vond plaats vanaf 1920, dus ruim voordat het National Socialisme in Duitsland doorbrak, tot 1958 aan toe. 
Gedurende deze periode voerde het eerste Rassenbiologisch Instituut ter wereld allerlei maatregelen uit om het Lapse ras, ofwel de Sami, van de Arische Zweden af te scheiden. Met maatregelen zoals gedwongen abortussen, gedwongen verhuizingen, castraties en het uit huis plaatsen van kinderen werden de Sami als minderwaardige mensen geclassificeerd.

Michiel Brouwer maakte in 2012 een bijzondere fotoreportage in de kelders van het universiteitsgebouw in Uppsala waar hij in een ruimte skeletten van Sami vond die daar heen gebracht waren voor rassenbiologisch onderzoek. Dit was zonder toestemming van de betrokken personen of families. Mede door het werk van Michiel Brouwer is deze geschiedenis naar boven gekomen. In augustus 2019 zijn de stoffelijke overschotten overgebracht naar Lycksele waar ze herbegraven zijn op de oude begraafplaats. 

Op deze website vind je een indruk van de fotoreportage. http://lapponensis.michielbrouwer.com/

Hier vertelt Michiel over zijn project. https://www.voordekunst.nl/projecten/372-lapponensis